wat2

WAT

Wanneer we ouder worden, verandert onze smaak. Vanaf een zekere leeftijd lijkt eten zijn smaak te verliezen. In woonzorgcentra of zelfs thuis kan dit leiden tot ondervoeding of in elk geval tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is dus essentieel om oplossingen te vinden voor voedsel dat rekening houdt met de smaak en behoeften van ouderen

We ontwikkelden een gezond, smaakvol en wetenschappelijk verantwoord ontbijt: TOPS Multi- Start! In deze reportage van RTV test Ilse het uit. TOPS M

doel2

DOEL

Ouderen met dementie die prakjes als ontbijt toegediend krijgen, terug laten genieten van hun eten én hun voedingsstatus daarnaast verbeteren. Dat is het doel van dit project.

relevantie2

RELEVANTIE

Dit onderzoek begon toen het rust- en verzorgingstehuis De Bijster in te Essen bij M&C kwam aankloppen. Zij zochten alternatieven voor het ontbijt van hun bewoners. Steeds opnieuw boterhammen met choco of confituur overgoten met koffie of thee, daar krijgt iedereen na een tijdje genoeg van. Ook de koffie of thee smaakt niet meer.  De situatie is nog erger bij personen met dementie:  hun smaak- en reukzin gaat er nog sterker op achteruit. Vaak ontstaan er ook slikproblemen. Samen met een Sodexo-chef, een voedingsdeskundige, een diëtiste en de KU Leuven hebben we een team gevormd en samen naar een oplossing gezocht.  

onze rol2

ONZE ROL

Mobilab&Care ging aan de slag en stelde een receptuur op voor een kwalitatief en evenwichtig ontbijt dat wetenschappelijk onderbouwd was. Aangezien de doelgroep te kampen heeft met slikproblemen, sloot Lab4Food van de KU Leuven aan, zodat het ontbijt niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te slikken was. Topshake was geboren!

 

In verschillende woonzorgcentra werd deze Shake bij de betreffende doelgroep gecontroleerd getest. De resultaten waren veelbelovend. De energie- en eiwitinname lag hoger en er was een positieve invloed op het eetgedrag en de slikfunctie. 

Om een groter publiek te bereiken met de Shake, werd in 2012 in Onderzoeks- en ontwikkelingsproject opgestart met Michel Tops, CEO van TOPS FOODS nv. Dit voedingsbedrijf staat bekend voor de bereiding van kant-en-klare maaltijden. Michel verloor zijn grootmoeder die leed aan dementie en sprong mee op de kar. Het multidisciplinair team werd aangevuld met een diëtiste om het ontbijt voedingskundig volledig af te stemmen op de doelgroep. Ook werden er met het ganse team recepturen voor nieuwe smaken ontwikkeld wat vaak lange testprocedures met zich mee bracht om de ontbijten op alle vlakken op punt te zetten. 

Topscare.com werd opgericht waar particuliere klanten de versterkende maaltijden kunnen bestellen en aan huis laten leveren.  

In 2018 tekenen Sodexo en TOPS FOODS een contract wat betekent dat alle woonzorgcentra en ziekenhuizen in België waar Sodexo de maaltijden voorziet, gebruik zullen maken van Multistart, wat de nieuwe naam geworden is van het versterkend ontbijt. 

Intussen heeft dit onderzoek geleid tot verschillende publicaties, lespakketten en kennis over (ver)slikken.  Daarnaast hebben wij een natuurlijk, vloeibaar product ontwikkeld, gegarandeerd zonder bewaarmiddelen, vers en speciaal bestemd voor ouderen met slikproblemen.  

Ons product is een voedingskundig afgestemd ontbijt op de doelgroep, met basis en natuurlijke ingrediënten en in verschillende smaken.

toekomst2

TOEKOMST

Vandaag wordt er gewerkt aan het op punt zetten van de houdbaarheid van Multistart en het ontwikkelen van recepturen die passen binnen verschillende diëten zoals lactosevrij.
Ook wordt er gekeken naar het uitbreiden van de doelgroep zoals mensen met een handicap.

onderzoekers2

ONDERZOEKERS

Lieven De Maesschalck

duur2

DUUR

2008-2024

 

Partners

logo-licalab
logo-lab4food

Contact

Lieven De Maesschalck
 
 

+32 14 74 06 60

topscare.com