An English translation will be available soon!
Moving with Osteoarthritis
Betrokken onderzoekspartners:
- MOBILAB
- Fontys paramedische hogeschool
- KU Leuven
Voorgaand wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde patiënten met knieartrose bewegen met een te hoge belasting wat nadelige gevolgen kan hebben voor het ziekteverloop. Op dit moment is de enige manier om de kniebelasting te bepalen een driedimensionale bewegingsregistratie gecombineerd met data verkregen middels een krachtenplatform. Deze apparatuur is duur en niet overal beschikbaar. Het ontbreekt de kinesitherapeut dus aan een methode om de kniebelasting te bepalen bij de individuele patiënt hoewel dit de kinesitherapeutische behandeling zou kunnen ondersteunen bij het beoordelen van het uitvoeren van de bewegingen.
Tijdens dit project zullen drie bestaande meetinstrumenten worden gevalideerd of zij een benadering kunnen geven van de kniebelasting tijdens verschillende dagdagelijkse bewegingen.
De onderzoeks(deel)vragen luiden:
Kan men door middel van een mobiel meetinstrument de kniebelasting op een objectieve manier benaderen?
a. Kan een geïnstrumenteerde kniebrace de kniebelasting op een objectieve manier benaderen?
b. Kan een 3D gyroscoop de kniebelasting op een objectieve manier benaderen?
c. Kan een 3D accelerometer de kniebelasting op een objectieve manier benaderen?
De kniebrace zal geëvalueerd worden aan de Katholiek Hogeschool Kempen, de 3D gyroscoop wordt geëvalueerd aan de Fontys Paramedische Hogeschool en de 3D accelerometer wordt getest aan de KU Leuven. Op alle drie de locaties is vergelijkbare meetapparatuur aanwezig. Op iedere locatie zullen 20 mensen met knieartrose worden gemeten.
De deelnemers zullen 3 dagelijkse activiteiten uitvoeren: stappen, opstaan van een stoel en een trapje aflopen. Alle activiteiten zullen 6 maal achtereenvolgens worden uitgevoerd. Tijdens het uitvoeren van de activiteiten zullen de deelnemers gemeten worden met een 3D bewegingsregistratie gecombineerd met een krachtenplatform en electromyografie (EMG) van 7 beenspieren. Op basis van deze gegevens kan een digitaal musculoskeletaal model worden gemaakt aan de hand waarvan het knieadductiemoment (kniebelasting) kan worden berekend. Daarnaast zal tegelijkertijd ook gebruik worden gemaakt van het mobiele meetinstrument. De data die hieruit verkregen worden, zullen vergeleken worden met de data uit het 3D model.
Back